LEA NUMBERS® testitLEA NUMBERS® -testit on kehitetty erityisesti kansainvälisiä työlääketieteen tutkimuksia varten, minkä lisäksi ne sopivat hyvin koululaisten ja aikuisten perusnäöntarkkuustestiksi. Numerot 5, 6, 8 ja 9 valittiin testikuvioiksi, koska ne ovat yhtä vaikeita nähdä (=equal blurring), kun niiden perusmuotoja on muutettu hiukan. Kun testikuviot muistuttavat toisiaan, kynnysarvon määrittely tulee täsmällisemmäksi kuin silloin, jos testissä on mukana myös helppoja numeroita kuten 2, 4 ja 7.
Edelleenkin aika paljon käytössä oleva E-testi sopii huonosti seulontatestiksi, koska se ei seulo suuriakaan hajataittoisuuksia, jos tutkittava "yrittää parhaansa" ja huomaa, että esim. pystysuorat sakarat näkyvät selvemmin kuin vaakasuorat. Silloin vaakasuorien sakaroiden jo sumututtua näkymättömiksi, niiden suunnan arvaamiseen on 50 %:n mahdollisuus.
Testikuviot, optotyypit, kalibroidaan referenssioptotyypin, Landoltin C:n eli Landoltin renkaan, avulla. Numeroiden 5, 6, 8 ja 9 tunnistaminen (recognition) on vaikeampi tehtävä kuin C:n aukon paikan näkeminen (detektio). Numeroiden kalibraation tekivät optometri Juvi Mustonen ja FT Risto Näsänen Fysiologian laitoksen Näkölaboratoriossa käyttäen samaa menetelmää kuin lasten symbolien kalibroinnissa. Näöntarkkuuden mittaus tehdään seulontatutkimuksissa joko ilman lasikorjausta tai tutkittavan käyttäessä omia silmälasejaan. Tutkimustilanteissa näöntarkkuuden mittaus tehdään parasta taittovirheen korjausta käyttäen. Sen jälkeen on usein vielä selvitettävä, mikä on mukavin silmälasikorjaus, ja mikä näöntarkkuus sillä saadaan. Parhaimman näöntarkkuusarvon antavat silmälasit eivät aina ole mukavimmat, erityisesti, jos henkilön näöntarkkuus on erittäin hyvä, koska silloin näkyvät lukemattomat yksityskohdat koetaan usein häiritsevänä visuaalisena hälynä. [ Ohjesivu I Lasten näkötestit I LEA-näkötestistö ] Viimeksi päivitetty |